هر يك از مساجد زير (بغير از رديف ٩) توسط يكي از نوادگان حاج محمد موسي تاجر طهراني (و يا همسر يكي از ايشان) بنا شده است:

 

١: “مسجد سلمان” /  تهران، خيابان شهباز

مرحوم حاج محمد النگ تهرانی واقف مسجد سلمان واقع در خیابان شهباز است كه ايشان همسر مرحومه حاجيه معصومه حاجي موسي (دختر حاج محمد علي طهراني و نوه حاج محمد موسي تاجر طهراني) ميباشد. ضمنا حاج محمد النگ تهراني يكي از اقوام همسر حاج محمد علي طهراني، فرزند ارشد حاج محمد موسي ( مرحومه حاجيه بلقيس النگ طهراني) نيز بوده اند.

٢: “مسجد تهراني” /  تهران، دروس

اختصاص زمين و ساخت مسجد تهراني توسط مرحوم حاج محمد تهراني راد فرزند ذكور ارشد حاجيه مريم سلطان و نوه حاج محمد موسي تاجر طهراني صورت پذيرفته است.

اين مسجد در منطقه دروس تهران در بلوار شهرزاد نبش خيابان هدايت واقع شده است. مزار حاج محمد تهراني راد و همسر شان مرحومه حاجيه سيد غراب نيز در اين مسجد ميباشد.

داستان ساخت مسجد از زبان حاج كاظم تهراني راد، فرزند آخر ايشان:

“مرحوم حاج محمد تهراني راد حدود سال ١٣٤٢ بعد از تبعيد و ان شلوغي ها مصمم تر شدند كه صالحات و باقياتي در زمان حياتشان تأسيس نمايند اولين سعي براي ايجاد درمانگاه بود ، كه با مشكلات سازمانهاي تأمين اجتماعي و خدمات درماني دولتي، نحوه مديريتي مشكل ساز شد و بالاخره شروع بساختن مسجد تهراني با مهندسي مرحوم لرزاده ( كه در سقف بلند اجري تير اهن ها پيدا نباشد) نمودند. سعي ايشان در اين بود كه هيچ كمك مالي در ساخت مسجد از كسي قبول نكردند. در ان زمان إيجاد وساخت مقبره داخل مسجد و يا شهر أكيدا ممنوع بود. ولي با درايت و شم اينده نگري ايشان كه بتبع از پدران و اجدادشان به إرث برده بودند مخفيانه ساخت آنرا براي خودشان و همسر دلبندشان مرحومه حاج ملوك خانم به حول و قوه الهي به إتمام رسانيدند.
حال به پيشنماز جامع الشرايط احتياج بود و سعي ايشان بر اين بود كه وي از شاگردان آيت الله خميني باشد.در نجف در سال ١٣٤٦ كه مشرف شديم به پا بوسي مولاي موتقيان أميرالمؤمنين علي ولي الله و بعد به حج تمتع ، آقاي خميني پيشنماز را معرفي كردند .
در بر گشت مرحوم ابوي رحمت الله عليه خانه اي نزديك مسجد خريداري كردند و وقف نمودند كه هر پيشنمازي كه حداقل دو وعده نماز جماعت در مسجد تهراني بخواند بطور رايگان از منزل استفاده و مقرري از عايدات مغازهاي جنب مسجد داشته باشد كه هنوز بعد از ٤٤ سال از فوت ايشان به همان برنامه ريزي ايشان، توسط حاج محمد حسين تهراني راد اولاد ذكور اول اداره ميگردد واز زمان حيات ايشان هر شب ماه مبارك رمضان بساط افطاري سفره خداوند رحمان و رحيم بر قرار است
و اين حقير اولين  مؤذن بودم، بلال گونه.
در زمان تدفين ايشان، مراسم بطور غير قانوني شبانه و با چراغ خاموش و با شمع انجام شد و بعدا ديگر چون نبش قبر در اسلام حرام بود، به حول و قوه الهي كار از كار گذشت”

٣: “مسجد الشهدا” / تهران، شهيد محلاتي

مرحوم حاج آقا جواد نبوي راد (فرزند حاجيه خديجه، نوه مريم سلطان و نتيجه حاج محمد موسي) خيلي اهتمام به ساخت مسجد داشتند.

بطور نمونه مسجد الشهدا واقع در اتوبان شهید محلاتی و برپایی صندوق قرض الحسنه ان مسجد و فعالیتهای فرهنگی و مذهبی ان مسجد را بپا کردند . همچنین چند مسجد در حال تخریب در بازار تهران را بازسازی نمودند مانند مسجد و مدرسه علمیه عبدالله خان و مسجد حر.

٤: “مسجد فرشته” /  تهران، خيابان فرشته

زمين مسجد فرشته واقع در شمال تهران منطقه محموديه، ابتداي خيابان فرشته توسط حاج كاظم محسني (فرزند حاجيه نرگس خاتون، نوه حاجيه مريم سلطان و نتيجه حاج محمد موسي تاجر طهراني) خريداري گرديد و علاوه بر مسجد در آن زمين، درمانگاه و دفتر صندوق قرض الحسنه مسجد نيز داير گرديد.

 

٥: “مسجد الرضا” /  بوگوتا، كلمبيا

بعد از اولین سفر حاج كاظم محسني به کلمبیا، وي پیشنهاد احداث اولین مسجد در این کشور آمریکای لاتین را دادند و پیگیر آن بودند. ودر دومین سفرشان توانستند ساختمانی در بهترین نقطه شهربرای مسجد خریداری نمایند. این مسجد به نام مبارک امام رضا نامگذاری گردید. در این امر خیر با تشويق ايشان، پسرانشان آقايان فرید و حميد محسنی، برادر زاده شان آقاي محمد رضا محسنی، همسرشان خانم شمس السادات (پوران) حسینیان، خواهر زاده هايشان آقاي دکتر ناصر آریان و خانم فریده آریان و…..  هریک به سهم خود مساعدت و همکاری نمودند. این مسجد اولین مسجد به ثبت رسیده در کشور کلمبیا با ۵۰ میلیون نفر جمعیت می باشد.

 

image

تصاویری از مسجد الرضا در بوگوتا/كلمبيا

 ٦: مساجد ديگر برادران محسني / رودهن و شمال

حاج كاظم محسني به اتفاق برادرانشان حاج مرتضی و حاج باقر محسني (فرزندان حاجيه نرگس خاتون، نوه هاي مريم سلطان و نتيجه هاي حاج محمد موسي) بخشی از ملک مشارکتیشان در رودهن را وقف احداث مدرسه و مسجد نمودند که هردو در حال فعالیت می باشند. علاوه بر آن در شمال كشور، بخشی از باغ مشارکتیشان با حاج مرتضی محسني را نيز وقف مسجد نمودند ودر احداث آن نیز مشارکت کردند.

 ٧: ساخت مسجد / در ايستگاه هاي راه آهن

با تذكر اوليه حاج كاظم محسني در سال ١٣٣٧ خورشيدي، مبني بر عدم وجود محل مناسب براي اقامه نماز در ايستگاههاي راه آهن و با كمك مالي او و ساير بازاريان تهران و با پشتوانه مالي و معنوي آيت الله العظمي بروجردي و پشتكار، زمينه سازي مناسب و پيگيري هاي آقاي بيگدلي، مدير كل وقت راه آهن حدود ٣٠٠ مسجد در ايستگاههاي مختلف راه آهن منجمله قزوين، سمنان، شاهرود، مشهد، ….. يا بنا گرديد و يا از ساختمانهاي موجود راه آهن براي اقامه نماز اختصاص يافت.

 

٨: “مسجد قائم (ع)” / بلده، نور

مسجد قائم (ع) بلده نور (که محل آن منزل پدری مرحوم حاج محمد جواد پاكنهاد بود) توسط ايشان ساخته و بنيان گذاشته شد.

(مرحوم حاج محمد جواد پاكنهاد؛ همسر مرحومه حاجيه صديقه خانم محسني هستند كه آن مرحومه فرزند نرگس خاتون، نوه مريم سلطان و نتيجه حاج محمد موسي ميباشند).



مسجد قائم (ع)

مرحوم حاج محمدجواد پاک نهاد داماد مرحوم حاج میرزا علی محسنی و مرحومه حاجیه نرگس خانم تهرانی و همسر حاجیه صدیقه خانم محسنی مردی که با تمام وجود در خدمت محرومین و در خدمت دین خدا بود ، او با اخلاق خوش و نیکویی که داشت مورد احترام همگان بود و در خدمت به بندگان خدا از هیچ کوششی دریغ نمیکرد و برای آنکه دل محرومین را شاد نماید از آبروی خود میگذشت و در دین و دینداری محکم و در مبارزه در راه خدا همراه مبارزینی همچون شهید نواب صفوی و مرحوم آیت الله کاشانی بود و برای صیانت از کتاب خدا از جان مایه میگذاشت
در مورد قرآن های چاپ شده توسط اخباری ها و ملاقات با مرحوم آیت الله بروجردی و اجازه ی ایشان تا محو و نابودی کامل آن از پای ننشست
ایشان در زمان جنگ تحمیلی همراه رزمندگان اسلام بود و ازخدمات وباقيات وصالحات ایشان کمک به ساخت بیمارستان حضرت بقیة الله در شهرستان بلده و تبدیل ملک پدری خود به مسجد قائم عج الله که با توجه به دوری راه با کمک خیرین از اقوام و غیره اقدام نمود و در حال حاضر مسجد توسط دختر ایشان حاجیه خانم عذرا پاک نهاد و همسرشان آقای حاج مهدی حبیبی و کمک بعضی خیرین و اقوام بازسازی و مورد استفاده عموم میباشد

 

٩ : “مسجد محسني” /  تهران،  خيابان وليعصر

اين مسجد در زميني بمساحت ٢٠٠ متر مربع در كوچه پيروز (شهيد علي يزدان پناه) منشعب از خيابان وليعصر تهران توسط ميرزا محمد محسني، فرزند حاج حبيب الله طهراني (باجناق حاج محمد موسي تاجر طهراني) ساخته شده است. لذا؛ شرح تفصيلي وقف زمين، ساخت و اداره آن مسجد در صفحه باجناق هاي حاج محمد موسي تاجر طهراني آمده است.